Vi vill vara ett transparent företag och svarar gärna på era frågor om
vår verksamhet, våra produkter och försäljningskanaler. Här är några frågor vi ofta får.

Har ni utbildning
som biodlare?

För att bli biodlare krävs egentligen ingen utbildning men i samband med att vi växlade upp till yrkesbiodling valde Ervin att studera vidare yrkesbiodling på Fristads yrkeshögskola, och är numer certifierad biodlare.

Säljer ni ekologisk honung?

Vi vill att en del av Timmelstas honungs produktion ska vara ekologisk framöver, men det tar flera år att ställa om och i dagsläget är vi alltså inte ekologiskt certifierade. Flera av de pollineringsuppdrag vi utför, där honungen tillverkas, är dock hos ekologiska lantbrukare på obesprutade växter.

Hur många bikupor har ni?

Efter sommarsäsongen 2023 invintrade vi över 200 aktiva och honungsproducerande bisamhällen. Alla står placerade inom ca en mils avstånd från Timmelsta.

Nästa år hoppas vi förstås på ännu fler bisamhällen. 

behöver man höra av sig innan man handlar i honungskiosken?

Nej, det är bara att komma. Honungskiosken är alltid öppen och alltid välfylld. Väl på plats är det bara att välja vad du vill ha och swisha angivna numret. Välkommen!

matar ni bina med socker?

Det här är en jätteviktig fråga som vi svenska biodlare ofta får.

Svaret är nej. Under halvåret då bina producerar honung är det förbjudet att mata bin med socker för att dryga ut och snabba på sin skörd. Vi är medvetna om att sockermatning sommartid är ett mycket vanligt förekommande matfusk i många andra länder, men sådana produkter är inte godkända livsmedel i Sverige. Varken vi eller någon annan biodlare vi känner till skulle ens drömma om att använda sådana fula metoder.

Bra att känna till är att under vinterhalvåret när bina vilar och inte producerar någon honung så behöver man som biodlare emellertid stödmata bina för att säkerställa att de har mat hela vintern då vi inte kan öppna kuporna i kylan. Då matar vi dem enligt reglerade, godkända metoder. Utöver sitt eget honungslager får de då en sockerlösning och en sockerbaserad foderdeg som räcker till våren. Då, i god tid före vi startar honungsproduktionen kontrollerar vi noga att inga sockerrester finns kvar i kuporna. 

JAG HAR FÅTT EN BISVÄRM I MIN TRÄDGÅRD, vad ska jag göra?

Om en bisvärm har satt sig tillrätta i en en trädgren eller buske är det nästan garanterat tama honungsbin. Då bör du omgående ta kontakt med en lokal biodlare som kan komma och ta tillvara den innan den försvinner till skogs. (Man har oftast ett par timmar på sig).

Honungsbin överlever inte i det fria när hösten och vintern kommer.

Finns svärmen i östra Västerås, Dingtuna eller Rytterne så hjälper vi gärna till. 

varför är viss honung flytande och annan fast?

All honung är flytande precis när den slungas ur ramarna. Vilken konsistens honungen får sedan beror helt på vilka växter bina hämtat pollen och nektar från. Olika växter innehåller nektar med olika mängder fruktos. Ju mer fruktos, desto mer benägen är honungen att förbli flytande länge. Lite generellt kan man säga att växter som blommar på hösten har en högre halt fruktos, så sent skördad honung blir mörkare i färgen, mer distinkt i smakerna – och mer benägen att hålla sig flytande. Med tiden blir all honung fast.

Vi rör all honung enligt standardmetoder med omrörare för att honungen ska bli len och få jämn och fast konsistens. MEN – vår produkt ”Flytande råhonung” omrörs inte utan har kvar sina naturliga kristaller för att förbi flytande längre. Den är en färskvara och bör ätas inom ett par veckor medan den har flytande form.

var Finns honungen att köpa någonstans?

Flera lokala butiker säljer TImmelsta honung i sina butiker i Västerås med omnejd. 

Vi väljer våra återförsäljare med omsorg och värnar ett lokalt och hållbart tänk. 

Om du saknar vår honung i din favoritbutik, hör gärna av dig till oss.

Våra säsongsbetonade varor som flytande råhonung och kakhonung på bit finns i Honungskiosken i Timmelsta.

Har du andra frågor?

Timmelsta 2, 725 92 Västerås
+46730489239  info@timmelsta.se