Vad är en bisvärm?
Kanske har du sett en själv, eller fått en i trädgården och undrar vad du nu ska ta dig till. Här berättar vi lite mer om när honungsbin svärmar, varför och hur man ska agera.
Att se en bisvärm är för de flesta en ovanlig och ganska speciell upplevelse. Plötsligt är luften full av bin, och ibland upptäcker man även själva svärmen, en enorm samling surrande bin som satt sig tätt i ett kluster på en gren eller i en buske med drottningen i mitten. Att honungsbin lämnar bikupan på det här sättet är deras naturliga sätt att föröka sig, det sker alltid på drottningens signal, och nästan alltid i maj-juni.
En svärm drar igång av tre anledningar: att det blivit för för många bin i samhället, för mycket honung är klar men det saknas plats att lagra mer, eller en ny hotande drottning är på väg att födas för att ta över.
När drottningen känner av något av detta överger hon kupan för gott för att hitta en ny boplats åt sig. Halva bisamhället kommer följa med henne medan den andra halvan bin kommer stanna kvar och själva föda upp en ny drottning åt sig på ett par veckor. På det här sättet har bin förökat sig, alltid.
Den svärmande drottningen sätter sig först på en trädgren medan de flesta av hennes halva bisamhälle sätter sig i ett tät klunga runt henne. Några tusen av hennes bin sänds ut för att leta efter en ny boplats.
I det läget händer det ganska ofta att svärmen upptäcks av privatpersoner och att biodlare får telefonsamtal om att komma och hjälpa till. Det är viktigt att om möjligt försöka fånga in tama honungsbin eftersom de inte klarar sig i det fria när hösten och vintern kommer. De behöver alltid bo i en bikupa.
Har man tur och är snabb (efter ett par timmar har bina oftast dragit vidare och går inte längre att fånga in) så kan man som biodlare få med sig svärmen i en ny tom kupa där de sedan får bo. Biodlarregeln lyder att den som hittar bina och lyckas ta dem med sig får behålla dem.
Om du har besök av en svärm i din trädgård, hör av till Biodlarnas telefontjänst Svärmtelefonen så får du hjälp av en erfaren biodlare. Du uppmanas knappa in postnumret där svärmen finns och sedan kopplas du vidare till jourhavande biodlare.
Försök aldrig fånga in svärmen på egen hand, det kan vara farligt. Vänta alltid på att en biodlare kan komma och hjälpa till.
Om svärmen finns i västra Västerås, Barkarö eller Strömsholm med omnejd hjälper vi gärna till.
Svärmtelefonen (hela Sverige):